Πρόταση - σοκ: Εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων, "ψαλίδι" σε επικουρικές και εφάπαξ!

Εθνική σύνταξη δύο ταχυτήτων και "τσεκούρι" σε επικουρικές συντάξεις, μερίσματα, εφάπαξ είναι ένα από τα σενάρια που έπεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, προκειμένου να επέλθει συμφωνία στο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με το "Βήμα", η καθιέρωση «εθνικής σύνταξης δύο ταχυτήτων», οι οριζόντιες μειώσεις 5% στις επικουρικές συντάξεις, οι μειώσεις 20-50% στα εφάπαξ και τα μερίσματα, η μείωση του ανώτατου πλαφόν της κύριας σύνταξης κάτω των 2.000 ευρώ (από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα) και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος,αποτελούν ορισμένα από τα μέτρα - "διορθώσεις στο αρχικό κείμενο" τις οποίες έχει "μετρήσει" η κυβέρνηση και έχει αποστείλει στους θεσμούς, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Ασφαλιστικό.

Σε ό,τι αφορά την εθνική σύνταξη, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο έχει επεξεργαστεί δύο σενάρια:

1. Χαμηλότερη εθνική σύνταξη για όλους στα 360 αντί για τα 384 ευρώ με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης και σύνταξη κάτω των 360 ευρώ για όσους συνταξιοδοτούνται με 15-20 έτη ασφάλισης.

2. Διατήρηση των 384 ευρώ για τα 20 έτη ασφάλισης και μείωση σε περίπου 350 ευρώ για τη συνταξιοδότηση με 15-20 έτη.

Ακόμη, σύμφωνα με την εφημερίδα, αν και το υπουργείο διαφωνεί με το ενδεχόμενων αλλαγών στα ποσοστά, έχει επεξεργαστεί διάφορα εναλλακτικά σενάρια με χαμηλότερα- από αυτά που προβλέπονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου- ποσοστά αναπλήρωσης, κάτι που σημαίνει ότι οι νέες συντάξεις θα οδηγηθούν σε μεγαλύτερες μειώσεις.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη