Κρυφές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις! Καθυστερούν τα αναδρομικά κι ακολουθεί "τσεκούρι"!

 - Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους.
- Ένα ήπιο κι ένα... σκληρό τα δύο επικρατέστερα σενάρια για το νέο "μαχαίρι".
- Όποιο και αν επιλεγεί, θα ενσωματώνει και τη μείωση που προβλεπόταν αλλά δεν έγινε το 2015 από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σε ποσοστό 8%.
- Από 8% μέχρι και 25% οι νέες μειώσεις!
- Το ΕΤΕΑ κρατάει και τα αναδρομικά που χρωστάει σε όσους συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά.
- Όταν αυτά δοθούν, θα περιλαμβάνουν και τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται από τον Ιανουάριο!
- Δείτε αναλυτικούς πίνακες για τις επικουρικές Δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, δημοτικών υπαλλήλων και ΙΚΑ.

Όπως όλα δείχνουν έχουν "κλειδώσει" οι μειώσεις στις επικουρικές για 1,1 εκατ. συνταξιούχους με δύο να είναι τα επικρατέστερα σενάρια που θα καθορίσουν και τα τελικά ποσοστά των περικοπών. Εν όψει μάλιστα του νέου κουρέματος, αλλά και εξαιτίας έλλειψης πόρων, το ΕΤΕΑ κρατάει και τα αναδρομικά που χρωστάει σε όσους συνταξιοδοτούνται για πρώτη φορά. Όταν αυτά θα δοθούν, θα έχουν ενσωματωμένις και τις νέες περικοπές που ετοιμάζονται από τον Ιανουάριο!

Τα σενάρια
Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος, τα δυο επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται για το... ψαλίδι στις επικουρικές είναι:

1) Το... ήπιο, με μειώσεις που θα ξεκινούν από ένα ποσό και πάνω (πιθανότατα από τα 160 ή τα 180 ευρώ). Στο συγκεκριμένο σενάριο, οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 8% και 12%, αν γίνουν κλιμακωτά, δηλαδή καμία περικοπή ως τα 160 ή τα 180 ευρώ, 8% από τα 180 ευρώ ως τα 220 ή ως τα 250 ευρώ, 10% από τα 220 ή τα 250 ευρώ ως τα 300 ευρώ και 12% από τα 300 ευρώ και πάνω.

2) Το... «σκληρό» σενάριο που περιλαμβάνει και τις χαμηλότερες συντάξεις με προστασία από τις περικοπές των επικουρικών που είναι μέχρι τα 100-120 ευρώ και από εκεί και πάνω κλιμακούμενα ποσοστά από 6% ως και 25% για τις συντάξεις άνω των 350 ή των 400 ευρώ.

Όποιο από τα δύο και αν επιλεγεί, ωστόσο, θα ενσωματώνει και τη μείωση που προβλεπόταν αλλά δεν έγινε το 2015 από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, σε ποσοστό 8%.

Το... κόλπο
Το νέο κούρεμα θα εφαρμοστεί και στα αναδρομικά που περιμένουν να πάρουν όσοι συνταξιοδοτούνται με επικουρική σύνταξη. Μάλιστα, εν όψει των νέων μειώσεων, παρατηρείται μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη καθυστέρηση στην πληρωμή των αναδρομικών ποσών καθώς χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι επικουρικής, είτε προέρχονται από το Δημόσιο είτε από το ΙΚΑ, διαπιστώνουν με την πρώτη πληρωμή ότι δεν περιλαμβάνονται τα αναδρομικά, παρά μόνο η τακτική σύνταξη.Είναι κοινό μυστικό ότι τα αναδρομικά καθυστερούν ως και 2 μήνες, πλην όμως οι καθυστερήσεις, όπως φαίνεται και στις αποφάσεις που παίρνουν οι νέοι δικαιούχοι του ΕΤΕΑ, ξεπερνούν τα συνηθισμένα χρονικά όρια και μάλιστα ο χρόνος πληρωμής των αναδρομικών είναι άγνωστος ακόμη και για τις ίδιες τις υπηρεσίες του Ταμείου.

Χωρίς αναδρομικά
Στην απόφαση συνταξιοδότησης φαίνεται ότι ο δικαιούχος έκανε αίτηση τον Οκτώβριο του 2013 και κατέληξε να πάρει σύνταξη τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή μετά από 2 χρόνια αναμονής, και μάλιστα παρότι προέρχεται από το Δημόσιο όπου δεν μεσολαβούν άλλοι ενδιάμεσοι φορείς ασφάλισης για να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω διαδοχικής ασφάλισης.

Η σύνταξη καθορίστηκε στα 371,73 ευρώ με καθαρό πληρωτέο ποσό (πρώτη πληρωμή με σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2015) 200,40 ευρώ, όπως φαίνεται και στο αποδεικτικό της συναλλαγής που έκανε ο συνταξιούχος στο ΑΤΜ.
Η απόφαση βγήκε τον Οκτώβριο, αλλά ο δικαιούχος εισέπραξε τη σύνταξη του Δεκεμβρίου ενώ του οφείλονται αναδρομικά 24 μηνών, που δεν ξέρει ούτε πότε αλλά ούτε πόσα από αυτά θα εισπράξει.

Ένας άλλος συνταξιούχος του Δημοσίου (καθηγητής) είχε ακριβώς το ίδιο περιστατικό, δηλαδή πληρώθηκε από τον Οκτώβριο την πρώτη επικουρική, χωρίς ίχνος αναδρομικών μέχρι και την πληρωμή της σύνταξης Δεκεμβρίου που μπήκε στις 30 Νοεμβρίου.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη