Μπλόκο στις συντάξεις – Ανοιχτές οι μειώσεις στις επικουρικές και αυξήσεις στα όρια ηλικίας – Κραχ στο ΙΚΑ με αναμονή ως και δύο χρόνια

- Κρύβει πολλές παγίδες για χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους το νέο Ασφαλιστικό
- Μένει η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που απειλεί με μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις άμεσα
- Επιπλέον ως και 10 χρόνια δουλειάς για όσους είναι κοντά 55 ετών σήμερα
- Νέες αυτόματες αυξήσεις ορίων ηλικίας για όλους από το 2021 και σύνταξη ακόμη και μετά τα 67!
- Περιμένουν στην ουρά αλλά σύνταξη δεν “βλέπουν” περισσότερα από 200.000 άτομα σε ΙΚΑ και ΕΤΕΑ

Με δεδομένο το κραχ των Ταμείων ύστερα από το κούρεμα, αλλά και λόγω του τεράστιου ποσοστού ανεργίας και της μείωσης των εισφορών όλα δείχνουν ότι οι εξαγγελίες σε κάποιες περιπτώσεις ... πάνε περίπατο.
Μάλιστα είναι πλέον πολύ πιθανή ακόμη μια μείωση των επικουρικών συντάξεων, ενώ εκτός από την κατάργηση επί της ουσίας των πρόωρων συντάξεων φαίνεται πως έρχεται και νέα γενική αύξηση στα όρια ηλικίας τα επόμενα χρόνια με εργασία ακόμη και μετά τα 67 έτη!

Όλα δείχνουν ότι μένουν δυο διατάξεις – φωτιά στο Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Ελεύθερος Τύπος” μένουν οι διατάξεις που αφορούν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, αλλά και η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας με βάση το προσδόκιμο ζωής.

Σε ό,τι αφορά στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος επί της ουσίας μένει αφού δίδεται η δυνατότητα στο ΕΤΕΑ να καθορίζει το ποσό των συντάξεων βάσει αναλογιστικής μελέτης.
Παράλληλα όσοι λαμβάνουν σήμερα σύνταξη παίρνουν ποσά που καθορίζονται με τη μείωση κατά 5,2%
Ενώ ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να υπάρξει αναπροσαρμογή όλων των επικουρικών συντάξεων με βάση το όριο του 20% και έτσι να υπάρξουν αρκετές περικοπές.

Την ίδια ώρα μένει ως έχει η διάταξη που προβλέπει την αυτόματη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και πέραν των 67 ετών με βάση το προσδόκιμο ζωής από το 2021.

Παραμένει όμως και το σοβαρό πρόβλημα που αφορά στην καταβολή των συντάξεων στους δικαιούχους καθώς τα Ταμεία δείχνουν τεράστια αδυναμία.
Ρεκόρ αναμονής κάνει το ΙΚΑ με 86.000 άτομα να περιμένουν από το 2013 να δουν την κύρια σύνταξη, ενώ ακόμη 75.000 άτομα δεν έχουν λάβει ακόμη την επικουρική τους σύνταξη παρ' ό,τι και αυτή έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης εδώ και δύο χρόνια.
Ανάλογη είναι η κατάσταση στο ΕΤΕΑ με περισσότερους από 67.000 δικαιούχους να είναι σε αναμονή από το 2013.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη