Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Τα συμπτώματα που όλοι πρέπει να ξέρουν

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ή αφροδίσια νοσήματα είναι ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο με το αίμα, το σπέρμα, τα κολπικά ή άλλα σωματικά υγρά.

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι ασθένειες, που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), τις ηπατίτιδες και την HIV λοίμωξη.

Ορισμένες λοιμώξεις μπορεί να μεταδοθούν και χωρίς σεξουαλική επαφή, όπως από τη μητέρα στο βρέφος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού, μέσω μεταγγίσεων αίματος ή από την κοινή χρήση βελόνων.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση προφυλακτικού είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μείωση της μετάδοσης των αφροδίσιων νοσημάτων πρέπει να γνωρίζετε ότι καμία μέθοδος δεν προσφέρει 100% προστασία.

Τα συμπτώματα ποικίλουν και περιλαμβάνουν:

  1. Πληγές ή εξογκώματα στα γεννητικά όργανα, στο στόμα ή την περιοχή του πρωκτού
  2. Πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση
  3. Έκκριμα από το πέος
  4. Ασυνήθιστο κολπικό έκκριμα
  5. Ασυνήθιστη κολπική αιμορραγία
  6. Πόνος κατά τη διάρκεια της επαφής
  7. Διόγκωση των λεμφαδένων
  8. Πόνος χαμηλά στην κοιλιά
  9. Εξάνθημα

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να μην έχουν συμπτώματα και στην πραγματικότητα αυτό συμβαίνει πολλές φορές. Παρόλα αυτά αν έχετε ΣΜΝ, ακόμα και χωρίς συμπτώματα, μπορείτε να το μεταδώσετε στο σεξουαλικό σας σύντροφο.

Αν νομίζετε ότι έχετε συμπτώματα ή έχετε εκτεθεί σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα επισκεφτείτε το γιατρό σας. Ορισμένα ΣΜΝ μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα και να εξαλειφθούν, ενώ άλλα απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία.

Αν ανακαλύψετε ότι έχετε ΣΜΝ οφείλετε να ενημερώσετε το σεξουαλικό σας σύντροφο, ώστε να εξεταστεί και να πάρει την κατάλληλη θεραπεία.

Πηγή: iatropedia.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη