Βαγγέλης Γιακουμάκης: Ανάθεμά σε μ.... Βαγγέλη – Η τελευταία φορά που τον είδαν ζωντανό - Νέα συγκλονιστικά στοιχεία από τη δικογραφία

- Η φαρμακερή ατάκα συμφοιτητή του και ο τελευταίο σαστισμένο βλέμμα του Βαγγέλη Γιακουμάκη 
- Οι αρχές ερευνούν αν ο αδικοχαμένος φοιτητής έφυγε μόνος του από τη Γαλακτοκομική Σχολή ή όχι 
- Τον είδαν για τελευταία φορά ζωντανό στις 13:50 της 6ης Φεβρουαρίου 2015 
- Τα περιστατικά σε νυχτερινά κέντρα των Ιωαννίνων 
- Καταθέσεις που προκαλούν νέα ερωτήματα

Ένα χρόνο μετά το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη και οι αποκαλύψεις για όσα έζησε ο 20χρονος από άλλους, Κρητικούς κυρίως, φοιτητές στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων προκαλούν οργή και θυμό για το γεγονός πως ακόμη εκείνοι που με τους τραμπουκισμούς τους τον οδήγησαν στο θάνατο. Το Σάββατο, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνο από την εξαφάνιση και το θάνατό του, η οικογένειά του συγκλόνισε ξανά το πανελλήνιο. Μια οικογένεια που ακόμη δεν ξέρει γιατί δεν έχει στην αγκαλιά της τον Βαγγέλη της.

Καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης και φέρνει στο φως ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αποκαλύπτουν τις τελευταίες στιγμές του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Τις τελευταίες φορές πριν χαθεί από προσώπου γης για να βρεθεί στις 15 Μαρτίου 2015 νεκρός, λίγα μέτρα μακριά από τη Σχολή όπου φοιτούσε. Από τον τόπο του μαρτυρίου του, από τον τόπο όπου γινόταν θύμα bullying από συμφοιτητές του.

Συμφοιτητής του Γιακουμάκη, ο οποίος βρισκόταν στο εστιατόριο της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής μαζί με τον Βαγγέλη και άλλους φοιτητές, σχολιάζοντας τους βαθμούς που μόλις είχαν πάρει δεν παρέλειψε να κάνει ειρωνικό σχόλιο. «Ανάθεμά σε μ… Βαγγέλη που εσύ διαβάζεις και εγώ βγάζω τον ίδιο βαθμό με εσένα και δεν διαβάζω». «Στο δεύτερο εξάμηνο θα βγάλω καλύτερο βαθμό» είχε απαντήσει χαμηλόφωνα ο 20χρονος. Ήταν μια ώρα πριν εξαφανιστεί.

Πρόκειται για μια συνομιλία στην οποία στάθηκαν οι αστυνομικοί που προσπαθούν να βρουν την άκρη του νήματος για τις συνθήκες υπό τις οποίες έφυγε ο Βαγγέλης το μοιραίο μεσημέρι από το Σχολή και κυρίως αν έφυγε μόνος του και να οδηγήσουν τους υπαίτιους στη Δικαιοσύνη.


Το τελευταίο βλέμμα
Ο τελευταίος άνθρωπος που τον είδε στις 13.50 ήταν ο συγκάτοικός του, ο οποίος στην αναλυτική κατάθεση που έδωσε στην Ασφάλεια Ιωαννίνων περιγράφει το τελευταίο βλέμμα του Βαγγέλη ως «σαστισμένο» και τη συμπεριφορά του ως «παράξενη». Ο Γιακουμάκης είχε επιστρέψει στο δωμάτιό του μετά το μεσημεριανό φαγητό στο εστιατόριο, πήγε για πέντε λεπτά στην τουαλέτα, επέστρεψε στο δωμάτιο και στη συνέχεια έφυγε χωρίς να γυρίσει ποτέ, παρότι –όπως λέει φίλος του- ο Βαγγέλης μετά το μεσημεριανό φαγητό συνήθιζε να επιστρέφει στο δωμάτιο, ξάπλωνε χωρίς να κοιμηθεί, κοίταζε τηλεόραση ή διάβαζε.

«Ο Βαγγέλης γύρισε από την τουαλέτα μετά από πέντε λεπτά ευρισκόμενος στην ίδια ψυχολογική κατάσταση που βρισκόταν πριν βγει από το δωμάτιο. Μπήκε, δεν μου μίλησε και πήγε προς την πλευρά που βρίσκονται η ντουλάπα και το κρεβάτι του. Στη συνέχεια, στις 13.50 πλησίασε προς την πόρτα του δωματίου κρατώντας μόνο τα κλειδιά του και χωρίς να με κοιτάει ρώτησε αν θα μου άφηνε τα κλειδιά του ή θα τα έπαιρνε μαζί του, καθώς γνώριζε ότι εγώ δεν είχα μαζί μου τα δικά μου κλειδιά για το δωμάτιο. Εγώ του απάντησα να κάνει ότι νομίζει εκείνος και τότε μου είπε ότι θα αφήσει τα δικά του κλειδιά γυρίζοντας στο πλάι το σώμα του σε σχέση με την πόρτα και με εμένα. Τότε, προσπάθησε μία-δύο φορές να βάλει το κλειδί στην κλειδαριά. Εγώ έστρεψα το βλέμμα μου προς το φαγητό και εκείνος άνοιξε την πόρτα και βγήκε έξω. Μετά από ώρα παρατήρησα ότι ο Βαγγέλης δεν είχε αφήσει τα κλειδιά στην πόρτα και αυτό μου φάνηκε περίεργο, ενώ μου φάνηκε παράξενο ότι δεν με ενημέρωσε για το που θα πήγαινε, όπως συνήθιζε πάντα να κάνει. Όταν τον κοίταξα για τελευταία φορά στα μάτια μου φάνηκε σαστισμένος, σαν κάτι να τον απασχολούσε, δηλαδή σαν να ήταν αλλού το μυαλό του, έκφραση την οποία ο Βαγγέλης δεν είχε όταν έμπαινε στο δωμάτιο», είπε στους αστυνομικούς ο συγκάτοικός του.


Ερωτηθείς για το πότε ο Γιακουμάκης συνήθιζε να μιλάει με την οικογένειά τους απάντησε ότι «συνήθως μιλούσε το βράδυ πριν κοιμηθεί, περίπου την 21.00 ώρα, καθώς ο Βαγγέλης κοιμόταν περίπου την 23.00 και σπάνια μιλούσε το μεσημέρι μετά το μάθημα. Σχεδόν πάντα από ότι άκουγα μιλούσε με τη μητέρα του και το έκανε μπροστά μου χωρίς να απομακρύνεται από το δωμάτιο για να μην τον ακούσω». Οι αστυνομικοί έκαναν αυτή την ερώτηση πιθανόν λόγω των μαρτυριών που είχαν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με τις οποίες κάποιοι σχολίαζαν ότι ο Βαγγέλης εκμυστηρευόταν στη μητέρα του τα όσα περνούσε στη Σχολή.

Οι πολιτικές παρεμβάσεις
Δύο είναι τα πολιτικά πρόσωπα που παρενέβησαν στη διεύθυνση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων προκειμένου να μην αποβληθούν Κρητικοί φοιτητές των οποίων η συμπεριφορά είχε ξεφύγει από τα όρια, όπως αποκαλύπτει μαρτυρία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Στενός φίλος του Βαγγέλη και βασικός μάρτυρας της υπόθεσης κατέθεσε συμπληρωματικά στην Ασφάλεια δύο μήνες μετά την εξαφάνιση του Γιακουμάκη: «Στις 17 Μαρτίου επικοινώνησε μαζί μου ο διευθυντής της Σχολής. Πάνω στην κουβέντα τον ρώτησα πρώτον γιατί δεν έκανε κάτι παραπάνω για να προστατέψει τον Βαγγέλη και δεύτερον αν όντως υπήρχαν πολιτικοί που μπλέχτηκαν στο θέμα του Βαγγέλη. Εκείνος μου είπε αρχικά ότι κανείς δεν του είχε αναφέρει κάτι σχετικό με τον Βαγγέλη και γι’ αυτό δεν είχε κάνει κάτι μέχρι τότε. Για το δεύτερο ερώτημα μου είπε ότι το ένα όνομα του πολιτικού είναι το… και ότι υπάρχει και ένα δεύτερο όνομα που δεν έχει ακουστεί ακόμα. Συγκεκριμένα μου είπε ότι τον Ιούλιο του 2013 είχε γίνει μία κίνηση να διωχθούν από τη Σχολή οι… (αναφέρονται δύο ονόματα κατηγορουμένων). Τότε επικοινώνησε μαζί του ο… και του είπε να είναι επιεικής χωρίς να μου πει κάτι πιο συγκεκριμένο. Δεν μου είπε το λόγο που οι… θα διώχνονταν από τη Σχολή, παρά μόνο ότι ο λόγος ήταν άσχετος με τον Βαγγέλη».


Οι πολιτικές παρεμβάσεις δεν έγιναν για περιστατικά με θύμα τον Βαγγέλη αλλά αφορούσαν σε άτομα που κατηγορούνται για τραμπουκισμούς εναντίον του. Σε βάρος του ενός εκ των δύο πολιτικών είχε ασκηθεί δίωξη για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, αλλά η Εισαγγελία Εφετών Ιωαννίνων έκρινε ότι δεν προκύπτουν στοιχεία για εμπλοκή του στην υπόθεση, ενώ δικαστικές πηγές αναφέρουν ότι σε βάρος του δεύτερου πολιτικού προσώπου δεν ασκήθηκε ποτέ δίωξη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επεισόδια που προκάλεσαν οι Κρητικοί φοιτητές και απασχόλησαν τη διεύθυνση της Σχολής την περίοδο 2013-2014 ήταν το βάψιμο τοίχων με σπρέι, σπάσιμο δωματίων της Εστίας της Σχολής και το ξερίζωμα δέντρων από τον προαύλιο χώρο. Την ίδια χρονική περίοδο είχε γίνει επεισόδιο σε νυχτερινό κέντρο της πόλης, το οποίο καταγγέλθηκε στη διεύθυνση της Σχολής από τον ιδιοκτήτη που ζήτησε από τους φοιτητές να τον αποζημιώσουν για τη ζημιά που του προκάλεσαν.

Σε ένα γλέντι της παρέας των Κρητικών φοιτητών στα Γιάννενα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ο Βαγγέλης τραυματίστηκε από συμφοιτητή του και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Ο… μου είπε ότι την περσινή χρονιά κατά τη διάρκεια ενός γλεντιού σε κάποιο μαγαζί των Ιωαννίνων μία παρέα Κρητικών φοιτητών της Σχολής άρχισε να σπάει ότι υπήρχε πάνω στα τραπέζια. Εκεί, ο … πήγε να σπάσει κάποιο ποτήρι από το τραπέζι, ο Βαγγέλης προσπάθησε να τον αποτρέψει αλλά ο .. επέμενε με αποτέλεσμα να σπάσει το ποτήρι στο χέρι του Βαγγέλη κόβοντας το κάτω μέρος του δακτύλου του. Μας έδειξε το δάχτυλό του και φαινόταν η ουλή».


Δεν ήταν η μοναδική φορά που ο Βαγγέλης έπεσε θύμα τέτοιας συμπεριφοράς από "φίλους" του: «Στο τέλος του 2014 βρισκόμασταν σε ένα μαγαζί όταν κάποια στιγμή προσκάλεσα τον Βαγγέλη να πιει ένα ποτήρι κόκκινο κρασί. Επειδή, ο Βαγγέλης δεν μπορούσε εκείνη τη στιγμή να πιει μου είπε: ‘Θα το πιω σε λίγο’. Μετά από λίγη ώρα ήπιε κάποια ποσότητα από το ποτήρι και άφησε λίγο κρασί μέσα στο ποτήρι. Τότε και ενώ καθόταν δίπλα μου του είπα: «Στον τόπο μου, ότι αφήνουμε στο ποτήρι, το βάζουν στην τσέπη για το σπίτι’ και μετά του έπιασα τη μπλούζα και του έριξα το κρασί που είχε στο ποτήρι πάνω σε αυτήν. Ο Βαγγέλης άφησε 20 ευρώ και έφυγε από το μαγαζί μόνος του».

Τον Ιανουάριο του 2015 ο Βαγγέλης έγινε ξανά μούσκεμα αυτή τη φορά από άλλον συμφοιτητή του ο οποίος «εμφανίστηκε κρατώντας ένα μπουκάλι νερό με μία τρύπα στο καπάκι του για να βρέχει τα ρούχα του Βαγγέλη. Τότε ο Βαγγέλης πήρε και αυτός ένα μπουκάλι νερό από το δωμάτιο του… και άρχισε να του ρίχνει και αυτός νερό. Μετά απομακρύνθηκαν. Είδα τον Βαγγέλη σε λίγο να του λέει έντονα: "Μη με πειράξεις, γιατί δεν θέλω, φτάνει για σήμερα"». Πολλά από τα περιστατικά βιντεοσκοπούνταν, όπως ένα που συνέβη στα μπάνια του δευτέρου ορόφου της Εστίας, όπου όταν ο Βαγγέλης βρισκόταν έκανε μπάνιο κάποιοι του έκλεισαν το νερό. «Έτσι κάνουμε εμείς εδώ», συνήθιζε να λέει ένας από τους φοιτητές που πρωταγωνιστούσε στο επεισόδιο.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη