Νέες ανακοινώσεις για τις αποδείξεις των φορολογούμενων - Ποιές πρέπει να φυλάξετε και μέχρι πότε

- Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωση καλεί τους πολίτες να μην ακούν τις διαρροές που το ίδιο κάνει πολλές φορές
- Επισημαίνει πως οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν αποδείξεις και δικαιολογητικά των ετών 2010-2015
- Για παράδειγμα οι αποδείξεις του 2010 θα πρέπει να κρατηθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016
- Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να ξεκαθαρίσει άμεσα τι θα γίνει με τις αποδείξεις του 2015

Κανείς πολίτης μέχρι τώρα δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τι θα πρέπει να κάνει με τις αποδείξεις των παλαιότερων ετών και έτσι το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο λίγο και να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι.

Το υπουργείο Οικονομικών αφού πάλι τα βάζει με τους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους πως προκαλούν σύγχυση επισημαίνει τι τελικά ισχύει για τις παλιότερες αποδείξεις. Για τις νέες προς το παρόν ούτε κουβέντα.

Επισημαίνεται λοιπόν πως:

1. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των φορολογικών δηλώσεων (αποδείξεις κλπ), γιατί υπάρχει πιθανότητα να κληθούν για έλεγχο, διασταυρώσεις κλπ.

2. Η σχετική νομοθεσία για την πενταετή παραγραφή του δικαιώματος του Δημοσίου για επιβολή φόρου είναι πολύ παλιά (Ν.2238/1994), ισχύει πλέον με το Ν.4174/2013 και δεν είναι πρόσφατη.

3. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατούν τα δικαιολογητικά των ετών 2010-2015. Τα δικαιολογητικά του 2010 πρέπει να κρατηθούν μέχρι την 31.12.2016. Βάσει της ίδιας λογικής πρέπει να κρατηθούν τα δικαιολογητικά και τα επόμενα έτη.

4. Σε περιπτώσεις τροποποιητικών δηλώσεων, προσφυγών σε διοικητικά δικαστήρια, φορολογικών ελέγχων κλπ (δηλαδή ειδικές περιπτώσεις που δεν αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία) η πενταετής παραγραφή τροποποιείται ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Και η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζει επίσης πως οποιαδήποτε άλλη αναφορά ή διαρροή - που πολλές φορές οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του υπουργείου της κάνουν - "επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα παραπληροφόρησης.

Οι αλλαγές στις αποδείξεις

Δεν θα υπάρχει ο κωδικός 049 στον οποίο μέχρι πέρυσι δηλώνονταν οι δαπάνες αγορών και παροχής υπηρεσιών με αποδείξεις που εξασφάλιζαν για τους μισθωτούς και συνταξιούχους την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Ο κωδικός αυτός μπορεί μεν να καταργείται αλλά οι φορολογούμενοι θα δικαιούνται το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ αλλά χωρίς αποδείξεις.

Το θέμα με τις αποδείξεις του 2015 θα ξεκαθαρίσει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη