Τα πάνω κάτω στα μπλοκάκια – Κίνδυνος μεγάλων μειώσεων από τη σύνδεση του ασφάλιστρου με το εισόδημα

- Στο 20% του μισθού το ασφάλιστρο με 13,5% να πληρώνεται από τον εργοδότη και 6,5% από τον εργαζόμενο. 
- Πως οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι κινδυνεύουν να χάσουν μεγάλο μέρος τους μισθού τους κάθε μήνα.
- Δείτε πια είναι η παγίδα του νέου συστήματος πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο στόχος είναι οι ασφαλιστικές εισφορές να γίνουν πιο δίκαιες, να πάψουν να είναι οριζόντιες και να συνδεθούν με το εισόδημα του κάθε εργαζόμενου που αμείβεται με μπλοκάκι.
Έτσι εξετάζεται η θέσπιση ασφαλίστρου ίσου με το 20% του μικρού ποσού με το οποίο αμείβεται ο εργαζόμενος με μπλοκάκι.
Το ασφάλιστρο θα μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη με τον εργαζόμενο να πληρώνει το 6,5% και το 13,5% να το πληρώνει ο εργοδότης.

Για παράδειγμα αν εργαζόμενος που αμείβεται με μπλοκάκι παίρνει 1.000 ευρώ μαζί αυτά ο εργοδότης υποτίθεται ότι θα προσθέτει άλλα 135 ευρώ τα οποία θα αποδίδει στο ταμείο. Ο εργαζόμενος από την πλευρά του θα καταβάλλει 65 ευρώ ο ίδιος στο ταμείο, ενώ ο εργοδότης θα παρακρατεί επίσης φόρο 20% για να τον αποδώσει στην εφορία.

Ο φόβος που υπάρχει λόγω και της εμπειρίας που έχουμε στην Ελλάδα, τα 135 ευρώ αντί να τα πληρώσει ο εργοδότης, να ενσωματωθούν στην αμοιβή του εργαζόμενου και έτσι το τελικό ποσό να πληρωθεί ολόκληρο από τον “μπλοκάκια”, χωρίς καμία συμβολή του εργοδότη.

Δηλαδή, ο παραπάνω εργαζόμενος που σήμερα “κόβει” απόδειξη 1.000 ευρώ και παίρνει στο χέρι 800 ευρώ υπάρχει φόβος να παίρνει πλέον στο χέρι μόλις 665 ευρώ και να υποχρεούται να καταβάλει επιπλέον 65 ευρώ το μήνα στον ασφαλιστικό του φορέα. Μιλάμε δηλαδή για μια αλλαγή που θα επιφέρει επιβάρυνση 200 ευρώ το μήνα σε έναν εργαζόμενο με εισόδημα της τάξης των 9.600 ευρώ (καθαρά) το χρόνο.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη