Συντάξεις: Μειώσεις σοκ με το νέο ασφαλιστικό - Από 150 ως και 250 ευρώ μειώσεις ζητούν οι δανειστές ακόμη και σε συντάξεις κάτω από 1.000 ευρώ!

- “Τσεκούρι” και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις απαιτούν εδώ και τώρα οι δανειστές
- Σε πρώτη φάση ζητούν να πέσει για όλους το ποσοστό αναπλήρωσης από το 80% στο 75% και στη συνέχεια στο 56%!
- Η κύρια σύνταξη θα είναι κάτω από το 50% του μισθού και η επικουρική μικρότερη από 10%!

Ίσως η επιμονή της κυβέρνησης για συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης... μεταφράζεται με τις σοκαριστικές απαιτήσεις των δανειστών. Οι μειώσεις που απαιτούν να γίνουν οι δανειστές ρίχνουν την κύρια σύνταξη κάτω και από το μισό του συντάξιμου μισθού. Ουσιαστικά ζητούν η βασική σύνταξη μετά το 2020 να αντιστοιχεί μόλις στο 48,51% του μισθού, ενώ η επικουρική να μην ξεπερνάει το 8,3%.

Τι σημαίνει αυτό; 
Για παράδειγμα εάν ένας συνταξιούχος έχει σήμερα 800 ευρώ σύνταξη, καθώς μετά από 35 έτη ασφάλισης είχε συντάξιμο μισθό 1.000 ευρώ με τα νέα όρια ηλικίας και τα ποσοστά αναπλήρωσης θα πάει στα 750 μαζί με την επικουρική μετά το 2016 και στα 567 ευρώ μετά το 2020 και ως το 2060.

Ουσιαστικά με την κύρια σύνταξή του να μην ξεπερνάει τα 486 ευρώ όμως το ποσοστό αναπλήρωσης έχει πέσει κάτω από το μισό του συντάξιμου μισθού του. Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν μονάχα στους νέους συνταξιούχους, αλλά σε όλους άσχετα από το πότε συνταξιοδοτήθηκαν.

Το καλύτερο σενάριο, για την ελληνική πλευρά, λέει ότι για 40 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης (κύρια και επικουρική μαζί) δεν θα πέσει κάτω από το 65%. Το χειρότερο σενάριο (και πάλι κύρια και επικουρική μαζί) λέει ότι η σύνταξη θα πέσει στο 57% του συντάξιμου μισθού. Κάπως έτσι στην καλύτερη περίπτωση μια σύνταξη της τάξης των 800 ευρώ σήμερα θα πάει στην καλύτερη στα 650 ευρώ και στη χειρότερη στα 570 ευρώ. Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, αυτό που επιδιώκει η ελληνική πλευρά δηλαδή, η μείωση είναι από τα 150 ευρώ και πάνω.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη