Τι αποκαλύπτει το χρώμα των ούρων σας για την υγεία σας

Τα ούρα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο διάγνωσης ασθενειών στον άνθρωπο από τις πρώτες ημέρες της ιατρικής επιστήμης.

Διάφορα χαρακτηριστικά των ούρων, όπως το χρώμα, η πυκνότητα και η μυρωδιά τους, μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για την γενικότερη κατάσταση της υγείας ενός ατόμου.

Τα ούρα μπορεί να έχουν αρκετά διαφορετικά χρώματα. Το φάσμα των χρωμάτων μπορεί να είναι από βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα μέχρι εντελώς διάφανο.

Χωρίς χρώμα (Διάφανα ούρα)

Αυτό είναι σημάδι ότι το σώμα σας έχει μεγάλη ποσότητα νερού. Πίνετε πολύ νερό και θα πρέπει να μειώσει ελαφρώς την ποσότητα που πίνετε. Δεν υπάρχει ωστόσο κανένα πρόβλημα.

Ανοιχτό κίτρινο χρώμα

Αυτό είναι φυσιολογικό χρώμα των ούρων. Είστε υγιείς και καλά ενυδατωμένοι.

Σκούρο κίτρινο

Κανονική κατάσταση γενικά, αλλά το σώμα σας χρειάζεται ενυδάτωση. Είναι καλό να πείτε μερικά υγρά ή νερό.

Χρώμα σαν κεχριμπάρι ή σαν μέλι

Αυτό το χρώμα των ούρων είναι σημάδι ότι το σώμα σας έχει εξαντληθεί και έχει άμεση ανάγκη από νερό ή κάποια υγρά. Θα πρέπει να πιείτε νερό αμέσως, επειδή το σώμα σας θα αφυδατωθεί σοβαρά.

Καφετί χρώμα

Σύμφωνα με έρευνες αυτό το χρώμα δείχνει ότι έχετε πρόβλημα στο συκώτι. Μπορεί να είναι κάποια ασθένεια του ήπατος ή το σώμα σας να είναι πάρα πολύ αφυδατωμένο.

Ροζ έως κοκκινωπό

Κάποιες φορές συμβαίνει όταν έχετε φάει παντζάρια, βατόμουρα ή ραβέντι. Αν όχι, μπορεί να έχετε αίμα στα ούρα σας. Ή θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι της νόσου των νεφρών, κάποιας λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος,  προβλήματος στον προστάτη ή κάτι άλλο. Μπορεί να είναι ακόμη και δηλητηρίαση από μόλυβδο ή υδράργυρο.

Πορτοκαλί

Μπορεί να μην πίνετε αρκετό νερό. Ή θα μπορούσατε να έχετε μια πάθηση του ήπατος ή του χοληδόχου πόρου.

Μπλε ή Πράσινο

Υπάρχει μια σπάνια γενετική ασθένεια που μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σας σε μπλε ή πράσινα. Επίσης ορισμένα βακτήρια μπορεί να έχουν μολύνει το ουροποιητικό σύστημα. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, είναι κάποια χρωστική από κάτι που φάγατε, ή κάποιο φάρμακο. Δεν είναι κάτι απειλητικό για τη ζωή σας, αλλά είναι σώφρον να ενημερώσετε το γιατρό σας.

Πηγή: iatropedia.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη