100 δόσεις: Σοκ από τις αλλαγές – Αύξηση επιτοκίου και μείωση δόσεων

Δεν έχει τέλος η αιμορραγία των φορολογούμενων σε όλα τα επίπεδα. Ένα μέτρο φάνηκε να δίνει ανάσα σε όσους έχουν χρέη προς το Δημόσιο και αυτό αλλάζει. Οι αλλαγές περιλαμβάνουν από αύξηση του επιτοκίου ως μείωση των δόσεων ή ακόμη και “αποβολή” από το καθεστώς ρύθμισης για τους φορολογούμενους οφειλέτες.

Οι αλλαγές έρχονται στις 15 Οκτωβρίου, όμως θα έχουν αναδρομική ισχύ από την πρώτη του μήνα. Έτσι από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται το επιτόκιο για όσους έχουν χρέη άνω των 5.000 ευρώ από το 3% στο 5% και μαζί το ποσό των δόσεων που θα πρέπει να πληρώσουν. Το επιτόκιο θα επιβαρύνει τους οφειλέτες ως προς το υπόλοιπο ποσό.

Παράλληλα καθορίζεται ότι θα έχουν μηδενικό επιτόκιο μόνον όσοι έχουν χρέη ως 5.000 ευρώ και δεν είναι ούτε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ούτε έχουν εισόδημα άνω των 10.000 ευρώ το χρόνο ούτε και την... ατυχία να έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.

Αν συντρέχει ένας από τους παραπάνω λόγους επιβαρύνονται με επιτόκιο.

Ταυτόχρονα άσχετα με τον αριθμό των δόσεων που έχει επιλέξει κάθε οφειλέτης με το νέο καθεστώς θα γίνει νέος καθορισμός των δόσεων με βάση το εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία και έτσι πολλοί θα είναι εκείνοι που θα δουν τον αριθμό των δόσεών τους να μειώνεται και φυσικά να αυξάνεται το ποσό που θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα.

Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν παρά τη ρύθμιση τις δόσεις του ή έχουν νέα χρέη στο δημόσιο τα οποία δεν εξοφλούν (δίδεται η δυνατότητα ρύθμισης έως σε 12 δόσεις) τότε χάνουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη