Γιάννης Βαρδής: «Δεν θέλω να απαλλαγώ από το “βάρος” του πατέρα μου»

Η απώλεια του πατέρα του είναι κάτι που τον έχει στιγματίσει. Είναι άλλωστε πολύ νωρίς ακόμα για να καταφέρει να ξεπεράσει τον πόνο. Παρόλα αυτά ο Γιάννης Βαρδής συνεχίζει να έχει μια αισιόδοξη στάση στα πράγματα κι αυτή βγάζει και στην συνέντευξη του στο κυπριακό περιοδικό Down Town και τον Πάνο Γιαννακόπουλο.

Όλοι πίστευαν ότι είσαι πολύ πιο «low profile» για να συμμετέχεις στο «The Voice», ένα από τα πιο εμπορικά προγράμματα της τηλεόρασης…
Είμαι. Στο show ούτε φαίνομαι πολύ, ούτε μιλάω πολύ, ούτε εκτίθεμαι. Είναι συγκεκριμένος ο ρόλος μου στο παιχνίδι. Δέχτηκα αμέσως. Ειδικά όταν μου είπαν ότι πρόκειται για την ομάδα της Δέσποινας (σ.σ. Βανδή).

Είπες «ναι» στο «Τhe Voice» παρόλο που ο πατέρας σου είχε περάσει δύσκολα στο πρώτο «Fame Story»…
Είναι εντελώς διαφορετικό πρότζεκτ. Δεν υπάρχει πια το κουτσομπολιό που υπήρχε τότε. Ο πατέρας μου με όλα αυτά που συνέβησαν τότε, είχε ενοχληθεί πολύ. Ήθελε πάρα πολύ να φύγει. Όμως είχε ποινική ρήτρα.

Ο Χρήστος Δάντης δήλωσε για σένα: «Είναι μεγάλο το βάρος του ονόματος του πατέρα του και θα αργήσει πολύ να απαλλαγεί από αυτό». Συμφωνείς;
Θα προσθέσω ότι δεν θέλω να απαλλαγώ από αυτό. Μου είναι ευχάριστο αυτό το βάρος. Δεν ήθελα ποτέ να τον φτάσω ή να τον ξεπεράσω.

Ήσουν το δεξί χέρι του πατέρα σου;
Εννοείται. Υπήρχε εμπιστοσύνη από την πλευρά του στο πρόσωπό μου. Με φώναζε, ας πούμε, να ακούσω πρώτος τα κομμάτια.

Ο μπαμπάς σου ζητούσε τη γνώμη σου μόνο για μουσική ή ακόμα και για τα προσωπικά του;
Συζητούσαμε τα πάντα.

Έκρινες τις επιλογές του;
Πάρα πολλές φορές έχω κρίνει! Υπήρχαν στιγμές που του άρεσε και στιγμές που δεν του άρεσε. Τη μουσική του ζωή. Την προσωπική του ζωή δεν μπορούσα να την κρίνω. Εκεί μου έβαζε τοίχο.

Εκείνος έκρινε την προσωπική σου ζωή;
Είχε άποψη. Δεν μου είπε ποτέ «Δεν μου αρέσει ως άνθρωπος». Θα έλεγε όμως «πρόσεξε λιγάκι παραπάνω».

Σου είχε πει ποτέ ο Βαρδής «δεν θέλω αυτή την κοπέλα σου σπίτι μου»;
Μου το είχε πει.

Αν η μητέρα σου δεν ενέκρινε την κοπέλα που αγαπούσες θα το ξανασκεφτόσουν;
Όχι. Αν δεν την ενέκρινε ο πατέρας μου μπορεί και να το ξανασκεφτόμουν. Είχε απίστευτο ένστικτο και διορατικότητα.


Σου πήρε καιρό μέχρι να βρεις τις ισορροπίες με τον μπαμπά σου. Εσύ ήσουν εκείνος που επεδίωξες να γνωριστείτε καλύτερα;
Ναι. Όταν χώρισαν οι γονείς μου η μητέρα μου πήγε στην Αμερική. Δεν μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου εκεί. Επέλεξα να ζήσω με τον πατέρα μου. Του είχα αδυναμία, παρόλο που δεν τον ήξερα καλά. Κατάλαβα πολύ περισσότερο από τον πατέρα μου πόσο άξιζε ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης και πόσο ψηλά είχε φτάσει. Ο πατέρας μου δεν το έβλεπε. Ποτέ δεν κατάλαβε ποιος ήταν και τι είχε καταφέρει. Στην δουλειά επάνω ήταν παιδί. Κάποιες φορές του έλεγα «ρε μπαμπά, ξεκόλλα, είσαι ο Βαρδής, δεν έχεις ανάγκη κανέναν. Έχεις φτάσει ταβάνι». Μου έλεγε ότι δεν αισθανόταν έτσι.

Όταν τραγουδάς τα τραγούδια του πατέρα σου έχεις τα μάτια κλειστά…
Για την ώρα μπορώ να τραγουδάω τα κομμάτια. Δυσκολεύομαι να τα βάλω και να τα ακούσω με τη φωνή του. Το κάνω κάποιες φορές όταν είμαι στα κάτω μου και θέλω να πέσω πιο κάτω.

Μαζοχισμός είναι αυτό;
Μαζοχισμός, έλλειψη και ξέσπασμα. Κυρίως είναι ανάγκη.

Ο χαμός του έχει αλλάξει τον χαρακτήρα σου;
Είμαι ακόμα χαμένος. Υπάρχουν στιγμές που είμαι άβουλος. Πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα βρω τον εαυτό μου. Προς το παρόν έχω θυμό μέσα μου σε σχέση με το πώς έφυγε, για το αν θα μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω, για τους γιατρούς, για ανθρώπους που στην πράξη δεν στάθηκαν δίπλα του ενώ δήλωναν φίλοι του.

Καλλιτεχνικά είσαι στα καλύτερά σου! Οι εμφανίσεις σου με τον Γιώργο Λιανό και τη Στεφανία Ρίζου σκίζουν!
Σίγουρα είμαι πιο κοντά σε αυτό που πάντα ήθελα να κάνω. Ταιριάζουν πολύ τα χνώτα μας με τα παιδιά και αυτό μου βγάζει πολύ καλύτερο εαυτό.

Η επιτυχία σας φέτος οφείλεται στο πρόγραμμα, στην τηλεόραση ή μήπως και στον μπαμπά σου;
Στο καλό χτίσιμο που έχουμε κάνει με τον Γιώργο. Σίγουρα στην τηλεόραση. Και ο πατέρας μου έχει παίξει ρόλο. Λείπει στον κόσμο. Είμαι σίγουρος ότι κανονίζει τα πράγματα που με αφορούν από εκεί πάνω… Όσο περίεργο, παράλογο και μεταφυσικό κι αν ακούγεται, το πιστεύω βαθιά. Κανονίζει πολλά πράγματα από ψηλά.

Μήπως φέτος θα κανονίσει και τον γάμο του γιου του;
Δεν τον απασχόλησε ποτέ αυτό. Ο πατέρας μου σε αυτό το κομμάτι ήταν όπως είμαι και εγώ.

Πηγή: tlife.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη