Σάκης Ρουβάς: "Είχα φανταστεί ότι θα τραγουδήσω κάποια στιγμή αυτά τα μεγαλειώδη έργα"

Την σιωπή του έλυσε ο Σάκης Ρουβάς, που μίλησε στην εφημερίδα RealNews και τον Γιώργο Λιάνη για την επικείμενη συναυλία του στο Δήμο Νέας Σμύρνης όπου θα ερμηνεύσει το "Άξιον Εστί", το εμβληματικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Ο ίδιος εξομολογήθηκε πως είχε φανταστεί ήδη αυτή τη στιγμή, πως ζήλεψε όταν ο Αντώνης Ρέμος τραγούδησε Θεοδωράκη και πως όταν συναντήσει τον μεγάλο συνθέτη θέλει να του φιλήσει το χέρι.


"Μέσα μου, όλα αυτά που συμβαίνουν σαν να ήξερα ότι θα συμβούν. Δεν έχω βάλει ποτέ όρια στον εαυτό μου. Δεν έχω όμως πάψει και να ονειροπολώ. Ακριβώς όπως είχα φανταστεί ότι θα παίξω στο θέατρο και έπαιξα στις "Βάκχες". Έτσι είχα φανταστεί ότι θα τραγουδήσω κάποια στιγμή και αυτά τα μεγαλειώδη έργα. Μην το πάρετε ως αλαζονεία. Η καρδιά μου σπαρταράει και φτερουγίζει όταν κάνω αυτά τα άλματα. Θυμάμαι ότι ο Αντώνης Ρέμος είχε τραγουδήσει Θεοδωράκη και ζήλεψα. Ζήλεψα αγαπώντας τον Αντώνη. Αλλά ζήλεψα γιατί ήθελα κι εγώ να τραγουδήσω τραγούδια του Μίκη. Πιστεύω πως όλα έρχονται στην ώρα τους και για μένα ήρθε αυτή η ώρα. Όχι ότι έχω τρελαθεί και νομίζω πως θα ερμηνεύσω το έργο όπως ο Μπιθικώτσης. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι αυτό το μεγαλοπρεπές έργο να πάει σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Αισθάνομαι σαν ένα μέλος μιας σκυταλλοδρομίας που παρέλαβε τη σκυτάλη και θα την παραδώσει.", λέει ο τραγουδιστής.

"Οι πράξεις μου είναι αυτές που τραβάνε τους κεραυνούς. Αλλά συνδυάζονται και με το γεγονός του πώς σκέφτεται ο καθένας για τον εαυτό του και τι είναι ικανός να πράξει. Ουσιαστικά, κρίνουν με τα δικά τους μέτρα και με τις δικές τους δυνατότητες τις δικές μου πράξεις. Δεν πιστεύουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί  να αλλάξει τόσο πολύ και αυτό είναι το πρόβλημα. Αυτοπροστατεύονται γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ή να παρακολουθήσουν κάτι. Πρέπει να παραδεχτώ ότι κι εγώ αλλάζω συνεχώς. Αλλά χωρίς αλλαγή γίνεται εξέλιξη; ", συμπληρώνει απαντώντας στις κριτικές που δέχεται για κάθε νέο βήμα που κάνει ως καλλιτέχνης.

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Σάκης Ρουβάς το πρωί της Πέμπτης.

"Αυτό είναι το μοναδικό μου θέλω - Θέλω να αλλάζω. Από μικρό παιδάκι στην Κέρκυρα μέχρι τώρα. Για να είμαι ειλικρινής αυτό γινόταν από μόνο του στην αρχή - τώρα είναι συνειδητό. Απόλυτα συνειδητό. Πριν από επτά χρόνια θα έλεγα ότι μέσα μου αισθάνθηκα να πνίγομαι. Είχε φτάσει ένας κορεσμός, έπρεπε να κάνω τις επεμβάσεις μου και τις έκανα", λέει ο Σάκης Ρουβάς.

Ο ντόρος που έχει γίνει τον επηρεάζει; Ο καλλιτέχνης απαντά: "Καθόλου. Τελικά θα κάνει καλό, γιατί θα κινήσει την περιέργεια περισσότερων ανθρώπων και έτσι περισσότεροι θα γνωρίσουν το έργο. Δεν υπάρχει τραγουδιστής που να μην έχει τραγουδήσει κάποιο τραγούδι από το "Άξιον Εστί".  Εγώ το πρωτοτραγούδησα στα μαθητικά μου χρόνια. Ευτυχώς το εκπαιδευτικό  μας σύστημα έχει δώσει στον Ελύτη τη θέση που του αρμόζει. Για τον Ελύτη γνώριζα πολλά εξαιτίας του Δημήτρη Λιγνάδη, στη διδασκαλία του στο έργο "Βάκχες". Οι πρόβες ήταν 50% "Βάκχες" και 50% ποίηση. Και κυρίως Ελύτης".

Για τα 90στα γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη ο καλλιτέχνης νιώθει: "Δέος. Θα ήθελα στα 100 του χρόνια να διευθύνει εκείνος το "Άξιον Εστί". Και να το τραγουδήσω. Θέλω να τον δω, να του φιλήσω το χέρι και τίποτα άλλο".

Πηγή: tlife.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη