Γιατί ανεβαίνει η πίεσή μου;

Η υπέρταση απασχολεί πολλούς ανθρώπους και αρκετές φορές είναι δύσκολο να ρυθμιστεί η πίεση. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι είναι η υπέρταση, ποιοι θα εμφανίσουν υψηλή πίεση και πως αντιμετωπίζεται. 

Υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)  είναι όταν η αρτηριακή  πίεση είναι συνεχώς υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Επειδή σπάνια έχει εμφανή συμπτώματα, αναφέρεται και ως «σιωπηλός δολοφόνος». Ο μόνος τρόπος για να γνωρίσει κάποιος  ότι υπάρχει ένα πρόβλημα είναι να μετράει συστηματικά την πίεσή του.

 Η αρτηριακή πίεση  καταγράφεται ως δύο παράμετροι:
- η  συστολική  πίεση,  γνωστή και ως «μεγάλη » πίεση που ασκείται στις αρτηρίες, όταν η καρδιά συσπάται για να προωθήσει το αίμα μέσω των αρτηριών προς τα όργανα του σώματος.
-η  διαστολική ή «μικρή» πίεση.  Είναι η πίεση,  όταν η καρδιά χαλαρώνει για να δεχθεί νέο αίμα.

Οι πιθανότητές σας να  αντιμετωπίσετε υπέρταση αυξάνουν καθώς μεγαλώνετε. Υπάρχουν, όμως και άλλοι παράγοντες, όπως:
- η παχυσαρκία
- το κάπνισμα
- το υπερβολικό αλάτι στις τροφές
- έλλειψη λαχανικών και φρούτων στη διατροφή
-η έλλειψη άσκησης
- η καφεΐνη σε μεγάλες δόσεις
-το αλκοόλ
   
Μπορείτε να λάβετε μέτρα για την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής φροντίζοντας να αντισταθείτε σε όλα τα παραπάνω, πράγμα που σημαίνει πως  η θεραπεία της υπέρτασης απαιτεί κατά κύριο λόγο αλλαγή του τρόπου ζωής σας. Παράλληλα,  υπάρχει ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων για τη μείωση  της αρτηριακής πίεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να παίρνετε   φαρμακευτική αγωγή για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πηγή: iatropedia.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη