Διαταραχές του θυρεοειδούς: Τι πρέπει να προσέχετε

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι συχνές και συγκεκριμένα τα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto αυξάνονται ολοένα και περισσότερο. Τι είναι αυτό που προκαλεί τις διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα; Μπορούν να προληφθούν;

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις διαταραχές του θυρεοειδούς.

Διαταραχές του θυρεοειδούς ονομάζονται οι καταστάσεις και τα νοσήματα που επηρεάζουν την λειτουργία τους θυρεοειδούς αδένα. Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση πολυάριθμων μεταβολικών διαδικασιών σε όλο το σώμα. Διαφορετικοί τύποι των διαταραχών του θυρεοειδούς επηρεάζουν είτε τη δομή είτε τη λειτουργία του.
Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο για την παραγωγή ορμονών ζωτικής σημασίας, όπως η θυροξίνη, επίσης γνωστή ως Τ4, που είναι η κύρια ορμόνη που παράγεται από τον αδένα.
Μια γυναίκα άνω των 35 ετών έχει 30% πιθανότητες να αναπτύξει διαταραχή του θυρεοειδούς αδένα.
Γιατί όμως, οι διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα είναι τόσο συχνές στις μέρες μας;
Άγχος. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η εύρεση υγιών τρόπων (γιόγκα, διαλογισμός, ήπια άσκηση) για να αντιμετωπίσετε το στρες και το άγχος μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των επιθέσεων του ανοσοποιητικού συστήματος, ή τουλάχιστον να επιβραδύνει την εμφάνιση ορισμένων αυτοάνοσων ασθενειών.
Περιβαλλοντικές τοξίνες
Οι χημικές ουσίες είναι δυνατό να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού σε τέτοιο βαθμό που να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του θυρεοειδή.

Διατροφικές ελλείψεις
Πάρα πολύ ή αντίθετα πολύ λίγο ιώδιο, η έλλειψη σεληνίου από το έδαφος, φθορίου στο νερό, και οι μεγάλες ποσότητες σόγιας στη καθημερινή διατροφή ενοχοποιούνται για την διαταραχές του θυρεοειδούς.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πηγή: iatropedia.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη