Ρόδος: Ντύθηκε για δεύτερη φορά νύφη για να ξεγελάσει τον εχθρό - Η εξομολόγηση της γυναίκας

Η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου μέσα σε λίγες μέρες ντύθηκε για δεύτερη φορά νύφη... αναγκαστικά!

Η πρωτογενής μαρτυρία πολλές φορές είναι θησαυρός. Η Φωτεινή Παπακωνσταντίνου ήταν 20 χρονών όταν μέσα σε λίγες μέρες την έντυσαν δεύτερη φορά νύφη για να ξεγελάσουν τους Γερμανούς κατακτητές και να φυγαδεύσουν τους Άγγλους κατασκόπους.

Η εγγονή του ήρωα παπα-Λουκά τον οποίο φόνευσαν οι Ιταλοί εκείνη την αποφράδα μέρα στο Παραδείσι, ανήμερα του Πάσχα του 1919, μπήκε από μικρή στην αντίσταση. Ο πατέρας της επίσης παπάς, η μητέρα της, τ΄ αδέλφια της που με κίνδυνο της ζωής τους βοηθούσαν τους Άγγλους συμμάχους.


Τον Σεπτέμβριο του 1942 άρχισε η δράση τους με την επιχείρηση Anglo κατά των στρατιωτικών αεροδρομίων της Ρόδου και κράτησε μέχρι τις 8 Μαΐου 1945 που παραδόθηκαν οι Γερμανοί. Στο διάστημα αυτό μαζί με ΄Eλληνες κομάντος έκαναν περισσότερες από 100 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που επέδρασαν σημαντικά στην πορεία των πολεμικών γεγονότων στη Μεσόγειο. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 1943 όταν συνθηκολόγησαν οι Ιταλοί με τους Συμμάχους οι κομάντος ανέλαβαν να συνεννοηθούν με τους Ιταλούς και να καταλάβουν τα Δωδεκάνησα προτού προφτάσουν να αντιδράσουν οι Γερμανοί. 

Γι’ αυτά η ''Φωτό του Γιαννούρη'' δεν ξέρει να πει, ξέρει όμως αυτά που έζησε, όσες φορές κινδύνεψε η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι και σήμερα θυμάται, συγκινείται, δεν μετανιώνει όπως και όλοι οι απλοί άνθρωποι που δεν κέρδισαν ποτέ τίποτα σε προσωπικό επίπεδο.


''Εμένα επάντρεψέ με ο πατέρας μου εκείνες τις μέρες που ήταν εδώ οι Άγγλοι που κρύβαμε. Κυριακή με πάντρεψε με τον άντρα μου, Τρίτη έρχεται στο σπίτι, μου λέει “να ξαναντυθείς νύφη, να πάρουμε τους Εγγλέζους στην Έμπωνα, που έχει άλλους που συνεννοούνται με το υποβρύχιο...”. Εθέλαν να τους πάνε πάλι αλλού ο πατέρας μου με τον αδελφό μου. Ήμουν 20 με 21 χρονών εγώ τότε, εντύθηκα δεύτερη φορά νύφη.

Εντύσαν με πάλι νύφη, ενέβην πάνω και ο άντρας μου ο Γιάννης ο Σταυρουλάκης, ξανά γαμπρός. Εφέραν και δυό κάρα κόμα για τους συγγενείς του γάμου, κι επροσαρμόσαν τα οι θείες μου κι οι θείοι μου ώστε να είναι ξαπλωμένοι στα πόδια τους οι Άγγλοι και σκεπασμένοι με κουβέρτα. 

Στη διακλάδωση Καμείρου με Σάλακο πέσαμε σε μπλόκο Γερμανών. Ένα τζιπάκι ήρθε κοντά μας να ελέγξει. Έπιασε ο άντρας μου το τραγούδι, εκατέβηκε κάτω άρχισε το χορό να τους δείξει ότι πάμε για διασκέδαση. Μας αφήσασι. Τους Εγγλέζους τους αφήσαμε στην Αγία Άννα στα Καλαβάρδα''.

Πηγή: newsit.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη