Άγχος ή κατάθλιψη; Όλα τα σημάδια

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ανήσυχοι και αγχωμένοι όταν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, όπως μια συνέντευξη για δουλειά ή σχολικές εξετάσεις. Αλλά όταν οι ανησυχίες και οι φόβοι είναι υπερβολικοί και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά, τότε μπορεί να πάσχετε από κάποια αγχώδη διαταραχή. 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αγχωδών διαταραχών, ενώ τα συμπτώματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εκτός από την έντονη ανησυχία μπορεί να εμφανιστεί: σύγχυση, τρόμος, εφίδρωση, αίσθημα λιποθυμίας/ζάλη, ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, στομαχικές διαταραχές ή ναυτία, ανησυχία, συμπεριφορά αποφυγής και ευερεθιστότητα.

Ποιες είναι οι αγχώδεις διαταραχές;

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή. Αν συνεχείς ανησυχίες και φόβοι σας αποσπάνε την προσοχή ή είστε προβληματισμένοι από μια επίμονη αίσθηση ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί μπορεί να πάσχετε από γενικευμένη αγχώδη διαταραχή. Τα άτομα με αυτή τη διαταραχή αισθάνονται ανήσυχα σχεδόν όλη την ώρα και τις περισσότερες φορές δε γνωρίζουν γιατί.

Διαταραχή Πανικού. Χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες, απροσδόκητες κρίσεις πανικού, καθώς και από το φόβο ότι θα εμφανιστεί παρόμοιο επεισόδιο. Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από αγοραφοβία, ο φόβος δηλαδή να βρίσκεται κάποιος σε μέρη όπου η διαφυγή θα ήταν δύσκολη σε περίπτωση κρίσης πανικού.

Φοβία. Είναι ένας υπερβολικός φόβος για ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, δραστηριότητα ή κατάσταση που στην πραγματικότητα παρουσιάζει λίγο ή καθόλου κίνδυνο. Περιλαμβάνονται ο φόβος για τις πτήσεις, τις αράχνες και άλλα ζώα, τα ύψη ή τους μικρούς χώρους.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή. Εδώ το άτομο έχει επαναλαμβανόμενες σκέψεις που ονομάζονται εμμονές (ιδεοληψίες) π.χ. υπάρχουν μικρόβια παντού. Για να διώξει αυτές τις σκέψεις το άτομο θα εκτελεί συχνά ορισμένες συμπεριφορές, οι οποίες καλούνται ψυχαναγκασμοί π.χ. επαναλαμβανόμενο πλύσιμο χεριών. Παρότι γνωρίζει ότι οι ιδεοληψίες και οι ψυχαναγκασμοί είναι μία υπερβολική αντίδραση δεν μπορεί να τα σταματήσει.

Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή. Είναι η σοβαρή ανησυχία ότι κάποιος θα επικριθεί ή θα αξιολογηθεί αρνητικά από τους άλλους. Αυτό οδηγεί στην αποφυγή των κοινωνικών εκδηλώσεων από το φόβο της αμηχανίας και της ταπείνωσης.

Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες. Συμβαίνει μετά από ένα τραυματικό γεγονός. Τα άτομα βιώνουν ξανά την τραυματική εμπειρία μέσα από μνήμες ή/και όνειρα και τείνουν να αποφεύγουν τόπους, ανθρώπους ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να τους θυμίζουν το γεγονός.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Πηγή: iatropedia.gr

Post a Comment

Κάνε το σχόλιο σου εδώ...

Νεότερη Παλαιότερη